Uncategorized

De juiste voeding voor uw kitten

Het voeden van kittens verschilt van het voeden van volwassen katten. Maar als je weet wat kittens nodig hebben, is het gemakkelijk om een gezonde en smakelijke maaltijd te serveren voor je kleine vriend.

De eerste paar weken hoeft u niets te doen. Kittens drinken moedermelk en dat is alles wat ze willen en nodig hebben. Kittens hebben op deze leeftijd geen tanden, dus al het andere zou sowieso problematisch zijn. Als u een groot nestje heeft en ziet dat sommige kittens kleiner zijn dan andere, is het mogelijk dat ze niet allemaal genoeg te drinken hebben. Sommige kittens kunnen moeite hebben met het vinden van een vrije tepel en hierdoor te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. U kunt deze kittens dan bijvoeren met een druppelaar. Een druppelaar is een fles met een dop vergelijkbaar aan een tepel (net zoals bij babies). Geef ze kittenmelk dat voedzaam is, bij elke dierenwinkel te verkrijgen en vaak zelfs in de grotere supermarkten.

Genoeg drinken is heel belangrijk!
Genoeg drinken is heel belangrijk!

Na drie weken kan je beginnen met kleine hoeveelheden voedsel geven, samen met de melk. Bouw dit week na week op tot je kitten twee maanden oud is. Tegen de tijd dat uw kitten acht tot tien weken oud is, zou hij volledig overgeschakeld kunnen zijn op vast voedsel. Vanaf dit moment is melk niet meer nodig.

Water vervangt hier dan de moeder- of kittenmelk. Als u later toch nog melk wilt geven als traktakie, geef dan altijd lactosevrije melk of kattenmelk. Een kat of kitten kan niet tegen lactose en zal hiervan diarree krijgen of gaan braken. Melk geschikt voor uw kat is verkrijgbaar bij dierenwinkels.

Welk soort kittenvoedsel is het best voor een groeiende kat?

Dit is een van de meest gestelde vragen over het voeren van kittens. Als u voedsel in uw plaatselijke winkel koopt, lees dan eerst de etiketten. Droog voedsel moet ongeveer 30 procent eiwit en ongeveer 15 procent vet bevatten. Ingeblikt voedsel moet ongeveer 10 procent eiwit en ongeveer 6 procent vet bevatten. Extra eiwitten en protiene kan nooit kwaad en zal ervoor zorgen dat uw kitten sterker word en sneller groeit.

Kittens hebben ook aminozuren en taurine nodig. Helaas worden aminozuren en taurine niet altijd vermeld op het etiket. Als vlees, kip en vis de hoofdingrediënten zijn, bevinden deze voedingsstoffen zich meestal al in het voedsel.

Geef jij je kitten melk of water?
Geef jij je kitten melk of water?

Als uw kitten niet bij uw thuis geboren is vraag dan altijd aan de fokker of verkoper welk merk kittenvoer de kitten kreeg voordat uw hem mee naar huis nam. Blijf indien mogelijk bij ditzelfde merk of wissel geleidelijk het merk door het nieuwe met het oude te mixen. Voeg elke dag een beetje meer van het nieuwe merk toe om zo uw kitten hieraan te laten wennen. Kittens eten meestal drie keer per dag tot ze zes maanden oud zijn. In de leeftijd van zes maanden tot één jaar word er aangeraden om uw kitten twee keer te voeren en voor volwassen katten is één keer per dag genoeg.

0 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top