Uncategorized

Lintworm bij katten

De meest voorkomende lintworm bij katten in Noord-Amerika wordt Dipylidium caninum (DIE-pih-LID-ee-um K-nine-um) genoemd. De infectie komt veel voor en wordt overal ter wereld gevonden.

Hoe kan het dat mijn kat deze lintworm heeft gekregen? Een mogelijke oorzaak is dat een kat een vlo heeft gegeten die geïnfecteerd is met lintwormlarven. Een kat kan een vlo tijdens het verzorgen inslikken. Zodra de vlo in de kat is verteerd, kan de lintworm larf zich ontwikkelen tot een volwassen lintworm.

De volwassen lintworm bij katten bestaat uit vele kleine segmenten, proglottiden (pro-GLOT-ids), elk ongeveer de grootte van een rijstkorrel; volwassen lintwormen kunnen 8 inch lang worden. Naarmate de lintwormen rijper worden in de darmen, breken deze segmenten (proglottiden) af en komen ze in de ontlasting.

Hoe identifeer ik een lintworm bij mijn kat?

Hoewel katten zelden ziek zijn als gevolg van een lintwormbesmetting met Dipylidium, kunnen de proglottiden soms worden gezien bij de anus of op het oppervlak van een nieuwe stoelgang. Proglottids bevatten lintwormeieren; deze eieren komen vrij in de omgeving wanneer het proglottide uitdroogt. De gedroogde proglottiden zijn klein (ongeveer 2 mm), hard en geelachtig van kleur en kunnen soms worden gezien vast aan het haar rond de anus van het huisdier.

Welke problemen veroorzaakt een lintworm?

Lintwormen bij katten zijn meestal niet schadelijk. Gewichtsverlies kan optreden als uw kat zwaar geïnfecteerd is. Soms zal een geïnfecteerde kat zijn anus “scooten” of slepen over de grond of het tapijt omdat de segmenten in dit gebied geirritereerd zijn.

Af en toe zal een lintworm aan de darmwand worden gehecht en in de maag terechtkomen. Dit kan de maag irriteren, waardoor de kat moet overgeven; als dit gebeurt, kan een worm van enkele centimeters tevoorschijn komen.

Waar zie je aan dat je kat een lintworm heeft?

Een lintworminfectie wordt meestal vastgesteld wanneer de bewegende segmenten rond de anus of in een stoelgang worden gezien. Dipylidium lintwormeieren komen zelden vrij in de feces en worden daarom meestal niet gedetecteerd door routine fecale onderzoeken uitgevoerd door uw dierenarts. Daarom zijn dierenartsen afhankelijk van u om hen op de hoogte te stellen van mogelijke lintworminfecties bij uw huisdier.

Kan ik een lintworm infectie krijgen van mijn kat?

Ja. Als een persoon besmet raakt met lintworm bij katten, moet hij of zij per ongeluk een geïnfecteerde vlo inslikken. De meeste gemelde gevallen hebben betrekking op kinderen. De meest effectieve manier om infecties bij katten en mensen te voorkomen, is door middel van vlooienbeheersing. Het risico op infectie met deze lintworm bij de mens is laag, maar bestaat wel. Een kind dat geïnfecteerd is heeft in principe dezelfde verschijnselen als de kat. Hij/zij krijgt meestal proglottiden in een stoelgang of heeft zichtbare lintwormsegmenten die op de huid rond het anale gebied vastzitten.

Hoe word lintworm bij een kat behandeld?

Behandeling voor zowel katten als mensen is eenvoudig en zeer effectief. Een recept genaamd praziquantel wordt oraal of via een injectie (alleen katten) toegediend. Het medicijn zorgt ervoor dat de lintworm oplost in de darmen. Omdat de worm meestal wordt verteerd voordat deze passeert, is deze mogelijk niet zichtbaar in de ontlasting van uw kat. De medicijnen worden over het algemeen goed verdragen.

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kind geinfecteerd is?

Raadpleeg direct uw zorgverlener voor diagnose en behandeling.

Hoe kan lintworm bij katten worden voorkomen?

Controleer vlooien op uw kat en in hun binnen- en buitenomgeving. Laat uw dierenarts uw kat snel behandelen als hij lintwormen heeft. Ruim uw huisdier op, vooral op speelplaatsen en openbare parken. Begraaf de uitwerpselen, of plaats het in een plastic zak en stop het in de prullenbak.

Sta niet toe dat kinderen spelen in gebieden die vervuild zijn met katten- of andere uitwerpselen van dieren. Leer kinderen om altijd hun handen te wassen na het spelen met de kat en na buiten te hebben gespeeld.

 

Dit artikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en is niet bedoeld voor zelfdiagnose of ter vervanging van een consult bij een zorgverlener. Als u vragen heeft over lintwormen bij katten of denkt dat u een parasitaire infectie heeft, raadpleeg dan een zorgverlener.

0 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top